Les news

Toespraak ter gelegenheid van 30 jaar Vrij Atelier Ganshoren




Het Ganshorense kunstenaarscollectief Vrij Atelier bestaat 30 jaar. Lees hieronder de toespraak van schepen René Copens ter gelegenheid van de vernissage van de retrospectieve tentoonstelling van Vrij Atelier. 


Geachte Voorzitter,

Waarde kunstminnaars,

Dames en heren,

 

Het is een waar genoegen om vanmiddag, in mijn hoedanigheid van schepen van Nederlandse Cultuur, even het woord te mogen voeren bij de opening van deze jubileumexpositie ter gelegenheid van 30 jaar Vrij Atelier De Zeyp. 30 jaar! Wat vliegt de tijd…

 

Ik herinner me nog levendig hoe het destijds allemaal begon. Vrij Atelier ontstond in 1986 met niet meer dan een handvol kunstenaars die besloten om voortaan samen te tekenen en te schilderen. Als ik me niet vergis was E. H. Renwart destijds de grote roerganger. Vrij Atelier kende vrijwel meteen een groot succes. In het decembernummer van het maandblad ‘Samen te Ganshoren’ uit 1986 stond te lezen: “Het enthousiasme van de Ganshorense schilders, schetsers, pastelleerders en boetseerders kent geen grenzen.” Einde citaat.

 

En op datzelfde élan is ons kunstenaarscollectief steeds verdergegaan. Sinds hun ontstaan komen ze elke zaterdag bijeen, penseel en potlood in de hand, en tonen zij één of meerdere keren per jaar hun kunnen aan het grote publiek.

 

Kenmerkend voor Vrij Atelier is dat zij van begin af aan resoluut kozen voor zelfstudie. Er kwam dus nooit een betaalde lesgever aan te pas. De leden leerden van elkaar. Ze maakten elkaar beter. Waar de methode van zelfstudie deze kunstenaars elke keer opnieuw toe in staat stelt, dwingt nog steeds respect af. 

 

Beste aanwezigen,

Deze jubileumeditie is het ideale moment voor de kunstenaars van Vrij Atelier om eens terug te blikken op de hoogtepunten van de voorbije jaren. En ze nodigen ons, de liefhebbers, uit om dat mee met hen te beleven. Deze retrospectieve, die nog tot en met 20 maart loopt, is een selectie van al het moois dat onze lokale kunstkring de afgelopen dertig jaar gerealiseerd heeft.

 

Dames en heren,

Deze tentoonstelling biedt niet enkel een terugblik op 30 jaar Vrij Atelier, maar verwent ons ook met enkele nieuwe werken. En die hebben allemaal één ding gemeen: Ze verwijzen elk op hun manier naar het meesterwerk ‘De Spreekwoorden’ van Pieter Bruegel de Oude.

 

Pieter Bruegel werd vermoedelijk geboren in het jaar 1525. Hij leefde onder Keizer Karel V en diens zoon Filips II, in een tijd van religieuze spanningen tussen katholieken en protestanten; beter bekend als de reformatie. Bruegel schilderde landschappen, dorpsgezichten, volkse taferelen en liet zich inspireren door klassieke mythologie en Bijbelse parabels.

 

Over zijn geboorteplaats bestaat al evenveel twijfel als over het jaar van zijn geboorte.

 

Wat we daarentegen wel met zekerheid weten is dat hij in 1559, op ongeveer 35-jarige leeftijd, zijn ‘Vlaamse Spreekwoorden’ schildert. In dit werk beeldt Bruegel, voor het eerst in één geheel, zo’n 100 spreekwoorden uit die in zijn tijd gebruikt werden. Gaande van ‘bij de duivel te biechten gaan’, over ‘de hennentaster’ en ‘de zeug die met de tap wegloopt’ tot ‘de kat de bel aanbinden’ en ‘door de mand vallen’. Bepaalde van de uitdrukkingen die Bruegel in zijn schilderij gestalte geeft, zijn anno 2016 nog steeds gangbaar. Anderen zijn in de loop der jaren in onbruik geraakt of zelfs volledig verdwenen. Spreekwoorden komen en gaan.

 

Zelf noemde hij zijn schilderij ‘De dwaasheid van de wereld’. Vrij toepasselijk als je kijkt naar de zotte gedragingen van de figuren die Bruegel in zijn werk tentoonspreidt. Door de uitdrukkingen en spreekwoorden letterlijk te interpreteren, wekt Bruegel ze tot leven. Op een absurde manier, weliswaar.

 

Ik ben samen met u razend benieuwd hoe de kunstenaars van Vrij Atelier de spreekwoorden van Bruegel in hun eigen creaties hebben verwerkt. Alleszins, het resultaat mag zeker gezien worden. Om het met een uitdrukking van de meester zelf te zeggen: het zijn geen parels voor de zwijnen.

 

Beste mensen,

Samen kunst beoefenen bevordert de creatieve, intellectuele en emotionele ontwikkeling van elk individu en de openheid tegenover elkaar. Gemeenschapscentrum De Zeyp en de gemeente Ganshoren dragen de amateurkunsten, naast de klassieke cultuurverenigingen, dan ook een warm hart toe. Ik maak van de gelegenheid daarom graag gebruik om creatieve Ganshorenaars op te roepen om zich aan te sluiten bij dit getalenteerde kunstenaarscollectief.


Dames en heren,

Ik rond af, maar eindigen doe ik niet zonder de Voorzitter en de hele ploeg te bedanken voor de vriendelijke uitnodiging. Ik houd er ook aan de creatievelingen van Vrij Atelier uitdrukkelijk te feliciteren met hun jubileum. Doe vooral zo verder!

           

Ik verklaar de tentoonstelling in het kader van 30 jaar Vrij Atelier officieel voor geopend en wens U allen een fijne en leerrijke namiddag.


René Coppens

Schepen van Nederlandse cultuur