Les news

Brusselse stralingswet brengt politiecommunicatie in gevaar




Vanaf 14 maart moet het uitzendvermogen van GSM masten in het Brussels Gewest beperkt worden tot 3 V/m. Dat is verplicht door de zogenaamde GSM ordonnantie die twee jaar geleden door het Brussels Parlement werd gestemd en morgen van kracht gaat. Deze norm geldt ook voor het Astridnetwerk, het eigen GSM netwerk van de politie in Brussel. In heel België en tot vandaag nog in Brussel geldt de norm van 20,6 V/m. Sommige GSM masten van het Astridnetwerk overschrijden 3 V/m.

Vanaf morgen kunnen burgers deze ordonnantie afdwingen door naar de rechtbank te stappen wanneer ze bij meting vaststellen dat een GSM mast de norm van 3 V/m overschrijdt. Op vraag van een burger zou de rechtbank zo'n GSM mast dus kunnen laten verwijderen uit het netwerk.

Open Vld Brussel onthield zich twee jaar geleden bij de stemming over deze GSM ordonnantie (=Brusselse wet) omwille van de niet-overdachte gevolgen, maar ook omdat deze ordonnantie de gebruiker veel zal kosten (meer masten) en geen enkele bescherming van de gezondheid brengt.

De initiatiefnemers van deze wetgeving argumenteerden dat 3 V/m nodig is om de gezondheid te beschermen. Open Vld denkt daar anders over. 'Wanneer het uitzendvermogen van GSM masten nog meer wordt beperkt, dan moet je GSM toestel veel harder stralen om even goed te bellen en dan moeten meer GSM masten geplaatst worden. Indien de straling dus gevaarlijk zou zijn voor de gezondheid - wat niet bewezen is - dan bereikt de ordonnantie het omgekeerde van wat ze beoogt, namelijk de gezondheid beschermen' stelt Open Vld parlementslid Els Ampe.

Open Vld vreest ook dat het plaatsen van bijkomende GSM masten niet van een leien dakje zal verlopen. Er zijn (behalve voor het Astridnetwerk) bouwvergunningen nodig en actiegroepen verzetten zich continu tegen nieuwe masten. 'Zonder bijkomende masten wordt bellen op sommige plaatsen onmogelijk. Het is toch al te gek dat politiecommunicatie in gevaar wordt gebracht om een niet-bewezen gezondheidsrisico te beperken. De GSM redt meer levens dan ze schaadt. Van schade is geen bewijs terwijl al ontzettend veel mensen gered zijn omdat in een levensbedreigende situatie de hulpdiensten snel werden opgebeld.' aldus Els Ampe.

Meer info:

Els Ampe Tel: 0476/213 960