Nieuws

René Coppens positief over oprichting Iriscare




De voltallige Open Vld-fractie wenst het Verenigd College van harte te feliciteren met voorliggend ontwerp van ordonnantie houdende de oprichting van de bicommunautaire Dienst voor Gezondheid, Bijstand aan Personen en Gezinsbijslag. Genaamd Iriscare. Dit zoals voorzien in de algemene beleidsverklaring van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

De totstandkoming van dit ontwerp was een werk van lange adem met een lange voorgeschiedenis, maar we zijn bijzonder tevreden met het resultaat dat hier vandaag wordt gepresenteerd. 

De oprichting van deze bicommunautaire instelling komt tegemoet aan de bevoegdheden die ons krachtens de zesde staatshervorming werden overgedragen. Deze ordonnantie levert het perfecte raamwerk waarbinnen deze bevoegdheidsoverdracht zal worden geconcretiseerd en geoperationaliseerd. 

De installatie van Iriscare is op duidelijke principes gestoeld, waardoor het toekomstige beleid uitstekend wordt omkaderd en ondersteund en correct zal worden uitgevoerd. Deze rationele benadering staat vanzelfsprekend garant staat voor een efficiënte werking.

Daarenboven zijn we zeer verheugd met het behoud van de centrale administratie, die niet alleen het goed bestuur verzekert, maar ook voor de nodige continuïteit zorgt. Laten we immers niet vergeten dat het diezelfde administratie zal zijn die het nieuwe bevoegdheidspakket in de komende overgangsperiode voorlopig zal moeten uitoefenen. 

Wij juichen bovendien toe dat zowel de taalpariteit als het toezicht op de begroting uitdrukkelijk in de ordonnantie werden opgenomen. De vijf vertegenwoordigers van het Verenigd College in het ION moeten immers unaniem akkoord gaan met het ontwerp van begroting. Indien hierover geen éénparigheid wordt bereikt, heeft het Verenigd College het laatste woord. Hier geldt het primaat van de politiek om ervoor te zorgen dat het budget niet ontspoort. 

Open Vld wenst het Verenigd College alvast veel succes met de uitvoering van deze ordonnantie.