Les news

Parlementsleden kunnen voortaan een discussienota indienen




Brussels Parlementslid René Coppens mocht in de plenaire vergadering de resultaten voorstellen van de parlemantaire werkzaamheden ter hervorming van het interne reglement. Een belangrijke vernieuwing is dat parlementsleden voortaan ook een discussienota kunnen indienen, wat al mogelijk was in de Raad van de VGC.

Het is een genoegen om op het einde van het parlementaire zittingsjaar namens de Bijzondere Commissie voor het Reglement verslag uit te brengen van haar werkzaamheden en nadere toelichting te verschaffen bij de geformuleerde voorstellen tot wijziging van het Reglement. 

Het nieuwe artikel 111/1 van het Reglement van het Brussels Parlement voorziet dat elk parlementslid een discussienota kan indienen over een onderwerp dat behoort tot de bevoegdheden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. De ingediende discussienota kan aanleiding geven tot een diepgaand inhoudelijk debat in commissie of in plenaire. 

Met het oog op het dynamiseren van de debatten wordt daarenboven voorgesteld om de spreektijd bij interpellaties te beperken en een korte repliek van 1 minuut te verlenen aan elke spreker die zich in een interpellatie heeft ingeschreven. Het Bureau in uitgebreide samenstelling kan de formele regels bepalen teneinde de spreektijd te doen naleven.

Ik dank de leden van de Bijzondere Commissie voor het Reglement voor hun constructieve samenwerking en de medewerkers van de Griffie voor de nauwgezette opvolging. Voor verdere details betreffende de voorstellen tot wijziging van het Reglement verwijs ik graag naar het verslag.