Nieuws

Vraag over de toekomst van buurthuis ‘De Kleun’ in Neder-Over-Heembeek.



    Mondelinge vraag van mevrouw Els Ampe aan de heer Bruno De Lille, collegelid bevoegd voor cultuur, over de toekomst van buurthuis ‘De Kleun’ in Neder-Over-Heembeek.

    Neder-Over-Heembeek is een dorp van veel contrasten. Het lijkt op het eerste gezicht een woondorp met een gezellige dorpskern, mooie landschappen, groene plekjes en een paar velden. Kortom, een dorp in de stad. Maar Neder-Over-Heembeek is ook het Militair Hospitaal, de kanaalzone met de verbrandingsoven en een veelheid aan sociale woningen.

    Het relatief kleine Neder-Over-Heembeek, het dorp telt 14.000 inwoners, wordt gekenmerkt door  een rijk, levendig doch traditioneel verenigings- en dorpsleven. Het is steeds het standpunt geweest van Open Vld dat de gemeenschapscentra zich in de eerste plaats dienen te concentreren op de ondersteuning van het lokale verenigingsleven en de bevordering van het sociaal contact tussen de verschillende inwoners en generaties. Het gemeenschapcentrum Heembeek-Mutsaard speelt hierop in en werkt via het lokale buurthuis ‘De Kleun’ actief mee aan de ondersteuning en werking van het plaatselijke Nederlandstalige verenigingsleven.

    Het is algemeen bekend dat het buurthuis in een klein en verouderd rijhuis is gevestigd op de Frans Vekemansstraat. De beperkte oppervlakte en accommodatie verhinderen dat er in het centrum veel activiteiten georganiseerd worden. Door het vastlopen van het project ‘Pieter en Pauwel’ werd het plan voor een nieuw gemeenschapscentrum in Neder-Over-Heembeek als onderdeel van de woonzorgzone eveneens opgeborgen. Dit dossier werd in de plenaire vergadering van maart 2011 nog uitgebreid besproken.

    De focus werd toen echter niet gelegd op de enorme veranderingen die Neder-Over-Heembeek te wachten staan. Het dorp verwelkomt binnenkort veel nieuwkomers. Wie recent nog door Heembeek reed, zal wellicht weten dat ik doel op de nieuwbouwwoningen die er als paddenstoelen uit de grond rijzen. Alleen al in het kader van het 1000-woningenplan van de stad Brussel zullen er tegen 2013 528 nieuwbouwwoningen bijkomen. Dit betekent minstens 1000 nieuwkomers tegen 2013. Naast middenklassewoningen worden er ook sociale woningen en seniorenflats gebouwd. De nieuwe Heembeekse populatie zal dus erg divers zijn.

    Het gemeenschapscentrum dat nu vooral op het traditionele verenigingsleven is gericht, staat dus voor een grote uitdaging indien ze de nieuwe inwoners wil aanspreken. Het centrum zal in de eerste plaats een strategie moeten ontwikkelen om de nieuwkomers te verwelkomen en de dialoog tussen de verschillende bevolkingsgroepen en generaties te bewerkstelligen. Een goede ontmoeting tussen de oude en nieuwe bevolking is essentieel om een nieuwe dynamiek in het verenigings- en gemeenschapsleven te bekomen.

    Graag had ik het bevoegde collegelid hierover de volgende vragen gesteld:

    -          Heeft het gemeenschapscentrum Heembeek-Mutsaard een strategie om het hoofd te bieden aan deze veranderingen? In welke zin passen zij hun activiteiten en communicatie aan?

    -          In de plenaire vergadering van 18 maart 2011 vertelde u dat u op dat moment de gebruiksovereenkomst met zaal Familia in Neder-Over-Heembeek onderzocht als tijdelijke oplossing voor de infrastructuurproblemen in buurthuis De Kleun. Is er ondertussen duidelijkheid over de gebruiksovereenkomst met Familia?

    -          Op welke termijn kan het buurthuis verhuizen naar een ruimere en geschiktere locatie?

    Els Ampe
    Brussels volksvertegenwoordiger