Nieuws

Brussels gewest helpt bij de inrichting van neutrale afscheidsruimten




    Weldra zullen de Brussels gemeenten neutrale afscheidsruimten voor niet-kerkelijke begrafenissen kunnen inrichten met de steun van het Brussels gewest.

    De Brusselse parlementsleden Els Ampe en René Coppens hadden binnen de meerderheid een voorstel tot ordonnantie uitgewerkt ertoe strekkende op gemeentelijk vlak, met de hulp van het Brussels gewest, het mogelijk te maken dat eenieder, onafhankelijk van zijn of haar levensbeschouwing kan beschikken over een neutrale afscheidsruimte.

    Omwille van budgettaire redenen bleek hiervoor aanvankelijk geen mogelijkheid meer binnen deze legislatuur. Els Ampe en René Coppens drongen aan bij minister-president Charles Picqué waardoor de regering zelf het initiatief heeft genomen om gemeenten op vrijwillige basis aan te moedigen om een afscheidsruimte voor niet-kerkelijke begrafenissen in te richten.

    'Een uitvaart is voor de omgeving van de overledene een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Het organiseren van een uitvaartplechtigheid conform de levensbeschouwing en de wensen van de overledene getuigt van respect en vormt het ultieme eerbetoon bij het afscheid nemen. Zeker in een stad als Brussel waar het spectrum van levensbeschouwelijke overtuigingen één van de breedste zoniet de breedste van het land is', aldus Els Ampe.

    Collega René Coppens vervolgt, 'Tot op vandaag zijn er te weinig locaties om een niet-kerkelijke afscheidsplechtigheid te houden. De bestaande locaties bevinden zich bovendien dikwijls buiten de lokale leefwereld van de inwoners(zoals de crematoria van Ukkel of Vilvoorde). Met de stijging van de gemiddelde leeftijd is er ook een veroudering van de nabestaanden en kennissen van de overledene. Dit leidt vaak tot minder mobiliteit waarbij het afleggen van grote afstanden een drempel vormt voor senioren. Het ontneemt de mogelijkheid van nabestaanden om in de leefomgeving op een gepaste wijze afscheid te nemen'.

    Open Vld is verheugd dat de Brusselse regering de gemeenten aanmoedigt, maar blijft waakzaam toezien of de gemeenten op de voorstel zullen ingaan. Indien blijkt dat het vrijwillige karakter niet voldoet, dan moet een ordonnantie de gemeenten verplichten neutrale afscheidsruimtes te voorzien. Het voorstel van ordonnantie van René Coppens en Els Ampe ligt hiervoor klaar.

    Meer info: Els Ampe: 0476 213960 Ren? Coppens: 0495 365292