Nieuws

Waar blijft het tuinbeleid?



Interpellatie van mevrouw Els Ampe aan Staatssecretaris Emir Kir, bevoegd voor stedenbouw en openbare netheid, over het ontbreken van een tuinbeleid in het Brussels Gewest.

Tuinieren is in. Zowel jong als oud besteedt steeds meer uren in de tuin. Niet alleen tijdens de zomermaanden, maar ook tijdens de herfst en winter wint de tuin aan belang.  In Comeos magazine, het magazine van de Retailsector waren resultaten te vinden van een bevraging bij de bevolking over hun tuinen. Uit de enquete bleek dat Brusselaars zelfs meer tuinieren dan de Vlamingen. Dit zou men niet meteen verwachten in de stad, maar het wijst op het belang van de tuin voor de stadsbewoner.

Als we de levenskwaliteit in Brussel willen verhogen dan hoort hier een tuinbeleid bij. Ook burgerinitiativen bewijzen dat er nood is aan een tuinbeleid. Denk aan de groep ‘Save the city gardens’.

Niet iedereen is gek op een tuin, maar de bestendige exodus naar de Brusselse rand wijst op een nood aan meer groen in de stad. Het huidige beleid concentreert zich op publieke groenen ruimten. Dat is belangrijk, maar onvoldoende. Een beleid inzake privé-tuinen dringt zich op, willen we mensen opnieuw overtuigen in de stad te wonen. We kennen ze allemaal: de jonge mensen die na hun studies in de stad blijven plakken, er blijven wonen tot er meerdere kinderen komen…Eerst verblijven ze in een appartement, daarna gaan ze op zoek naar een woning met tuin of ruim terras zodat de kinderen er kunnen spelen.  Het gebrek aan aanbod van woningen met tuin of ruim terras zorgt voor zeer hoge prijzen. Daar komt nog bovenop dat veel Brusselse woningen met tuin aan renovatie toe zijn en dat mensen met kleine kinderen het niet altijd zien zitten om het huis te verbouwen tussen de papflessen door. Zonder al te veel te veralgemenen is dit toch een klassiek voorkomende situatie die veel jonge mensen de stad weer uitjaagt. Gevolg: files naar en van Brussel, tijdsverlies enz. Veel van deze mensen zouden dolgraag in de stad willen blijven als ze een huis zouden vinden met tuin aan een redelijke prijs. Men kan alleen de prijs verlagen door het aanbod te verhogen.

Het aanbod verhogen kan door ervoor te zorgen dat de gebouwen die worden bijgebouwd meer ruime terassen en tuinen bevatten. Normaal gezien zou de vrije markt dit zelf kunnen reguleren, maar omdat de manier van bouwen niet vrij is, maar onderworpen aan het GEWOP, GEMOP, GBP, GSV en de COBAT moet er dus een aanpassing komen van de reglementen die de manier van bouwen voorschrijft. Een goed begin is er alvast voor te zorgen dat een voldoende aantal woningen die de GOMB bouwt voorzien zijn van tuinen en ruime terassen.

Hoeveel woningen actueel voorzien door de GOMB voldoen hieraan?

Wat is de verhouding bij de glande GOMB woningen?

Zijn er richtlijnen gegeven aan de administratie van de diensten stedenbouw om de inrichting van tuinen te stimuleren of alvast niet te verhinderen?

Heeft u overleg gepland met minister Huyttebroeck om een tuinbeleid te voeren en het aantal privé-tuinen in Brussel te verhogen?

Els Ampe
Volksvertegenwoordiger